Tuin en Landschap nieuws Streefbedrag crowdfunding voor behoud wilde planten bereikt

Streefbedrag crowdfunding voor behoud wilde planten bereikt

0

De crowdfundcampagne van ecoloog Nils van Rooijen van de Radboud Universiteit heeft het streefbedrag van €10.000 bereikt. Met dit bedrag gaat Van Rooijen een droogruimte realiseren om zaden van Nederlandse wilde plantensoorten goed te drogen. Een groot aantal van deze plantensoorten dreigen namelijk uit te sterven. Stichting Het Levend Archief probeert deze soorten veilig te stellen door de zaden te verzamelen, op te kweken en op te slaan in de Nationale Zadencollectie.

Op dit moment bevindt de Nationale Zadencollectie zich in de kassen van de Radboud Universiteit. „De zaden worden opgeslagen in een grote koelcel in het kassencomplex van de Radboud Universiteit, maar als ze nog vochtig zijn, vriezen ze kapot. We moeten de luchtvochtigheid in de droogruimte kunnen reguleren”, legt Van Rooijen uit. De bestaande droogoven zit propvol. Het bedrag van de crowdfunding wordt daarom besteed aan apparatuur voor een uitgebreidere droogruimte.

Urgente kwestie

Het bewaren van de zaden is een urgente kwestie. Een groot aantal Nederlandse wilde planten en bloemen te verdwijnen. „Dat zie je op heel veel plekken. Zo staan er in heel Nederland nog maar een handjevol roggelelies, een akkerplant die bekend staat om zijn spectaculaire oranje bloemen. Bijzondere planten verdwijnen langzaam. Niet alleen uit kwetsbare natuurgebieden, maar ook in onze directe omgeving”, vertelt Van Rooijen.

Daarom is in september 2018 stichting Het Levend Archief opgericht. „Het Levend Archief verzamelt, kweekt en bewaart zaden van inheemse plantensoorten van Nederlandse oorsprong. Daarmee stellen wij de soorten veilig, zodat wanneer de bronpopulaties dreigen te verdwijnen, we genetisch identiek zaad kunnen gebruiken om de populaties te redden. De zaden vormen samen de Nationale Zadencollectie”, legt Van Rooijen uit.

Doneren kan nog enkele dagen via de website van het Radboud Fonds.

Reageer op dit artikel

avatar