Tuin en Landschap Tips Symposium over ecodorpen

Symposium over ecodorpen

0

Het Nederlandse Ecodorpennetwerk organiseert op 27 september een symposium over ecodorpen. Hoe pas je als gemeenteambtenaar een lokaal initiatief voor een ecodorp in in de huidige wet- en regelgeving?

Ecodorp Aardehuis in Olst
Ecodorp Aardehuis in Olst (Foto: Vereniging Aardehuis)

Een ecodorp is een particulier initiatief voor een ecologische leefgemeenschap met als doel sociaal, economisch en ecologisch duurzaam te zijn. Wereldwijd zijn er al vele honderden ecodorpen. In het hele land zijn de laatste jaren veel nieuwe initiatieven gestart en gerealiseerd. De ecodorpen zijn georganiseerd in het Nederlandse ecodorpennetwerk, dat  lid is van het Global Ecovillage Network.

Onmogelijk?
In de praktijk blijkt dat het vaak vele jaren duurt of zelfs onmogelijk lijkt om daadwerkelijk een ecodorp neer te zetten. Los van de hoge grondprijzen, is het voor ambtenaren vaak moeilijk om dit soort nieuwe initiatieven in te passen binnen de huidige wet- en regelgeving. In dit symposium wordt samen gezocht naar nieuwe ingangen. Daarnaast wordt de meerwaarde van een ecodorp voor de kwaliteit van de leefomgeving belicht.

Het symposium vindt plaats op 27 september in Olst en duurt de hele dag. Behalve lezingen, workshops en discussies staat er ook een excursie naar het ecodorp Aardehuizen-Olst op het programma. Voor het complete programma en aanmelden, zie www.ecodorpennetwerk.nl.

Reageer op dit artikel

avatar