Symposium Spelende mens op Dag van de Openbare Ruimte

De Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) organiseert samen met vakblad Tuin en Landschap het minisymposium De spelende mens op de Dag van de Openbare Ruimte Nederland. Wetenschapsjournalist Mark Mieras, gespecialiseerd in hersenen, is gastspreker.

Mark Mieras gaat in zijn lezing ‘Een goede leefomgeving verleidt tot spelen’ in op het belang van spelen voor de hersenen en in hoeverre een goede leefomgeving daar aan bijdraagt. Spelgedrag is breder dan we vaak denken. Onze hersenen doen het op vele manieren, ons leven lang. Dit is voor mensen een kwestie van overleven. Het oermechanisme ligt ten grondslag aan leren en herstel. De leefomgeving heeft er grote invloed op. Een goede leefomgeving fascineert en verleidt tot spelen.

Spelende mens
De wetenschapsjournalist verdiept zich al 15 jaar in het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van hersenen en vertaalt deze naar de samenleving, zodat iederen weet hoe het daarboven in het hoofd werkt. Hij schreef onder andere de veel gelezen boeken ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’, en trok afgelopen seizoen langs de Nederlandse theaters met de theaterlezing ‘De spelende mens’. Voor IVN maakte hij een literatuurstudie over de relatie van groen, gezondheid en vitaliteit.

Minisymposium
De lezing maakt onderdeel uit van het mini-symposium ‘De spelende mens’ op de tweede dag van de Dag van de Openbare Ruimte Nederland. De NVTL en Tuin en Landschap presenteren daar hun gezamenlijke tentoonstelling en themanummer met gelijknamige titel. Hierin worden tien geselecteerde projecten van tuin- en landschapsarchitectenbureaus en twee studentenprojecten in woord en beeld belicht. De bureaus zullen in een pitch hun project kort toelichten.

Tuinen Mien Ruys
De tentoonstelling ‘De spelende mens’ vertrekt na de beursdag door het land en zal te zien op verschillende locaties, waaronder Tuinen Mien Ruys.
Het symposium wordt op donderdag 8 oktober van 14.00 tot 16.00 gehouden in de Wilgenzaal van de Dag van de Openbare Ruimte Nederland in Expo Houten. Na afloop is er een borrel in de gezamenlijke stand van de NVTL en Tuin en Landschap.