Tamme-kastanjeziekte ook in Nederland

De afgelopen twee jaar zijn zowel in Groot-Brittannië als in Nederland gevallen van Cryphonectria parasitica gevonden. Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging.

De ziekte is al sinds 1938 in Europa aanwezig, maar verspreidt zich de laatste jaren naar het noorden. Deze Aziatische schimmelziekte heeft begin vorige eeuw bijna alle Amerikaanse tamme kastanjes (Castanea dentata) in de Verenigde Staten gedood.

Ook in Europa maakt de ziekte slachtoffers, al gedraagt de ziekte zich minder agressief in de Europese tamme kastanje (Castanea sativa).

Vruchtlichaampjes
De ziekte kenmerkt zich door kankergezwellen op de stam en takken. Vaak zijn op de afstervende plekken kleine rode vruchtlichaampjes te vinden die lijken op het meniezwammetje.

Boven de ziekteplekken sterven de takken af terwijl die onder de afgestorven plekken weer uitlopen. De bladeren blijven lang zitten nadat de takken zijn afgestorven, zodat zieke bomen vaak van verre te herkennen zijn.

De Mycologische Vereniging wil het graag weten als u bomen kent waarvan u vermoedt dat ze deze ziekte hebben. Stuur een foto van verdachte bomen naar exoten@mycologen.nl.