Technologie maakt ook puntspuitdrone mogelijk

    Drone4Agro kan nu vier modellen van spuitdrones bouwen. De technologie is inmiddels ook zover dat een puntspuitdrone mogelijk wordt.

    De vier modellen hebben elk een andere breedte en andere tankinhoud voor spuitmiddel: 3 m breed en 16 l tank; 4,5 m breed en 25 l tank; 6 m breed en 40 l tank; en de breedste is 9 m en kan 80 l aan spuitmiddel meenemen. Het aantal motoren is afhankelijk van de drone zelf. De drones zijn modulair opgebouwd. En ook relatief smal. „Zodat je de drone over de weg kunt vervoeren”, zei uitvinder Winfried Rijssenbeek op de open dag van Abemec, 22 maart.

    Een spuitdrone kun je nog breder dan 9 m maken en hydraulisch in- en uitklapbaar. „Maar eigenlijk kun je zo’n drone niet vouwen, want dan komen er alleen maar stresspunten. Daarom deze modellen: rechttoe, rechtaan.”

    Rijssenbeek heeft de propellors en spuitbuizen aan het frame exact bij elkaar geplaatst. Hierdoor zorgt de luchtdruk bij de propellors ervoor dat het spuitmiddel krachtiger naar beneden, naar het gewas en de grond toe wordt geblazen. „Zoals het principe van luchtondersteuning op een veldspuit.”

    Om precies te spuiten is ook nauwkeurige besturing nodig. Daarom zullen de machines van Drone4Agro uitsluitend autonoom vliegen. „De vliegroute is dus vooraf geprogrammeerd”, aldus Rijssenbeek. „Dat is ook beter vanwege de veiligheid”, zegt hij, verwijzend naar ongelukjes met drones die vanaf de grond handmatig worden bestuurd. „Je kunt dan niet alles goed zien.”

    Voor de automatische besturing is Rijssenbeek bezig met een softwareprogramma „dat nog niet echt geschikt is voor de landbouw, het is nog te ingewikkeld omdat je er 500 verschillende parameters kunt instellen.”

    De kunstmatige intelligentie biedt wel veel toepassingsmogelijkheden, niet puur het vliegen en het spuiten. Herkenning van onkruidsoorten vanuit de lucht behoort ook tot de opties. „Zover is het nog niet”, legt de uitvinder uit, „maar uiteindelijk willen we een drone foto’s laten maken van onkruiden in diverse stadia, bij verschillende belichtingen en achtergronden. En dan onkruid taggen aan een gps-locatie.”

    Als je de onkruidbeelden opslaat in een database, een koppeling maakt met de drone en het spuiten, dan wordt een puntspuitdrone haalbaar: je laat de drone even stil hangen boven het onkruid, iets naar beneden zakken en vervolgens pleksgewijs spuiten. Rijssenbeek is ervan overtuigd dat dit de toekomst is. „De technologie is er al. Dan kun je met weinig middel grote oppervlakten heel doelmatig bespuiten.”

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties