Teken lijken goed te bestrijden met inzet van nematoden

Teken lijken goed te kunnen worden bestreden met behulp van nematoden. Zodra de teken en de aaltjes met elkaar in contact worden gebracht, sterft 60% van de teken binnen tien dagen.

De komende weken worden er veldtesten uitgevoerd om de praktische toepassing nader te onderzoeken. De nematoden die in de proeven zijn ingezet blijken effectieve bestrijders op alle stadia van de teek. Ze kruipen via lichaamsopeningen of via de insectenhuid naar binnen.

Eenmaal binnen scheidt de nematode een bacterie af die dodelijk is voor de teek. In de dode teken ontstaat een nieuwe generatie nematoden die weer op jacht gaat naar andere prooien.

Onderzoek
De teek speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van de ziekte van Lyme. Daarom is er een onderzoek gestart om te bepalen of het mogelijk is teken via inzet van nematoden te bestrijden.

Er zijn verschillende soorten aaltjes die teken kunnen parasiteren. Het gaat om nematoden die van nature in Nederland voorkomen. Naar verwachting zal het onderzoek komend najaar afgerond kunnen worden.