Tekenradar: Eén op de vijf meldt meerdere tekenbeten

Van alle mensen die zich melden met een tekenbeet op Tekenradar.nl, heeft 20% meerdere tekenbeten tegelijk. Het is daarom van belang om verder te zoeken als je een tekenbeet hebt, stellen onderzoekers van RIVM en Wageningen University.

‘Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen’, is de slogan van het RIVM en Wageningen University. Uit informatie van tienduizenden meldingen op Tekenradar.nl blijkt dat je altijd moet blijven zoeken nadat je één teek op je lichaam vindt. Dit geldt ook voor groenprofessionals die in een groene omgeving aan het werk zijn geweest.

De meeste mensen melden maar één teek, maar bijna 1 op de 5 mensen meldt twee of meer tekenbeten. Vind je één of meer teken, meld het dan ook aan collega’s. Zij kunnen zichzelf dan ook extra goed controleren.

Regionale verschillen

De onderzoekers van het RIVM en Wageningen University zien grote regionale verschillen in het aantal meldingen dat mensen via de Tekenradar doorgeven. Bijna een kwart van de tekenbeetmeldingen in 2018 kwam uit Gelderland. Noord-Brabant en Noord-Holland komen op plaats twee en drie van provincies met de meeste tekenbeten. Als je het aantal meldingen aanpast op het aantal inwoners dat in een provincie woont, dan vormen Drenthe, Gelderland en Utrecht de top drie.

Percentage meldingen per provincie. In 2018 kreeg Tekenradar.nl de meeste meldingen uit de provincie Gelderland. Gecorrigeerd voor het aantal inwoners, komen de meeste meldingen uit Drenthe. (Bron: Tekenradar.nl)

Gemeten over het hele jaar komen in juni en juli de meeste tekenbeetmeldingen binnen. Ongeveer de helft van alle meldingen worden in deze twee maanden op Tekenradar.nl gemeld.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties