Themanummer Tuin en Landschap over groen erfgoed

Samen met de NVTL heeft Tuin en Landschap een themanummer over het herontwerpen van groen erfgoed gemaakt. In het nummer komen negen spraakmakende projecten aan bod met groen erfgoed in de hoofdrol.

Themanummer herontwerp groen erfgoed
Op de cover van TenL staat jachthuis St-Hubertus dat oorspronkelijk van de Kröller-Müllers was, bureau H+N+S ging met de buiteninrichting aan de slag. (Coverfoto: Paulien Varkevisser)

Van het landgoed van de roemruchte zeevaarder Cornelis Tromp in ’s Graveland tot dat van de Kröller-Müllers op de Veluwe. De vroegere aanleg van tuinen en parken heeft ons veel moois opgeleverd waar we nu nog steeds van kunnen genieten. Onze tijd stelt echter andere eisen aan de inrichting van een park, met name omdat het gebruik en het beheer drastisch zijn veranderd. Hoe ga je daar als tuin- en parkontwerper mee om? Wat behoud je, wat verander je en wat voeg je toe?

Oproep NVTL
Eerder dit jaar vroeg de NVTL (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur) haar leden om projecten in te sturen waarin groen erfgoed centraal staat. De vereniging hanteerde een ruime definitie van het begrip groen erfgoed: van het opnieuw inpassen van bestaande bomenlanen tot de renovatie van complete historische buitenplaatsen.

Landgoed Broekhuizen
Landgoed Broekhuizen is door Bleeker Nauta in de geest van de Zochers hersteld. Het is één van de negen projecten die in het themanummer aan bod komen. (Foto: Peter Bennink)

50 projecten ingezonden
De vereniging kreeg ruim 50 projecten binnen van 22 bureaus. Een selectiecommissie koos daaruit negen projecten die het meest tot de verbeelding spreken en daarom een plek in het themanummer verdienen.

In de artikelen leggen de tuin- en landschapsarchitecten uit hoe zij te werk zijn gegaan bij het herontwerpen van groen erfgoed. Hoe hebben zij de historische ontwikkeling van de plek onderzocht, welke tijdslagen zijn te onderscheiden? Wat is hun visie achter het ontwerp? Waarom zijn bepaalde elementen behouden, opnieuw aangelegd of juist verwijderd? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat doet het nieuwe ontwerp voor het publiek?

De volgende projecten komen uitgebreid aan bod in het themanummer met daarbij het bureau dat een herontwerp maakte:

  • Jachthuis St Hubertus – H+N+S Landschapsarchitecten
  • Rijksmuseumtuin – Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten
  • Landgoed Zuylestein – Debie & Verkuijl
  • Zusterhof Brielle – Ben Kuipers
  • Landgoed Broekhuizen – Bleeker Nauta
  • De Nieuwe Ooster – Karres+brands
  • Buitenplaats Trompenburgh – Karres+brands
  • Stadswal Den Bosch – MTD Landschapsarchitecten
  • Museumkwartier Den Bosch – MTD Landschapsarchitecten

Los nummer bestellen
Het themanummer verschijnt op vrijdag 4 oktober. Dan is ook het digitale magazine beschikbaar. Heeft u geen abonnement op Tuin en Landschap, dan kunt via de website een abonnement aanvragen. Ook is het mogelijk een los themanummer te bestellen via tuinenlandschap@hortipoint.nl.

Debatmiddag
Op woensdag 30 oktober organiseert de NVTL in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester een debatmiddag over groen erfgoed. Dit vindt plaats op de TU Delft. Nadere details hierover volgen binnenkort op de website van de NVTL.

stadswalzone den bosch
MTD Landschapsarchitecten durfde het aan om in Den Bosch een middeleeuwse stadsmuur tot het oorspronkelijke maaiveld af te graven. (Foto: Jack Tummers)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties