Bodemdierendagen van 4 tot 8 oktober

Het is bijna tijd voor de Bodemdierendagen. Van 4 tot en met 8 oktober gaan overal in Nederland mensen hun achtertuin in of balkon op om te kijken wat daar leeft en hun waarnemingen door te geven aan NIOO-KNAW. Dit jaar is er speciale aandacht voor het weer.

Hoe?
Met de speciale bodemdierenzoekkaart kan iedereen de 10 hoofdgroepen bodemdieren herkennen. Denk aan regenwormen, pissebedden of miljoenpoten. Mensen die ‘dieper durven graven’ zoeken ook naar een aantal soorten, zoals de kleine tweestreep of de tijgerslak. Die staan op de achterkant van de zoekkaart.

Bijzonder
Bij deze landelijke telling gaat het niet om één groep dieren (zoals vogels of vlinders), maar om een hele samenleving van allerlei dieren die samen de grond gezond maken en houden.

Keukenpapierproef
Om de waarnemingen nog vergelijkbaarder te maken, doen we dit jaar voor het eerst een experiment erbij. Met eenvoudige materialen die iedereen in huis heeft: de keukenpapierproef! Verschillende scholen deden deze week alvast een ‘voorproefje’ op hun schoolplein, in de Week van de Biologie.

Waarnemingen insturen
Dat kan op de speciale website. Daar kun je ook de zoekkaart downloaden, allemaal tips vinden en weetjes over het weer en de resultaten van 2015 en 2016. Wie stonden er toen in de top 3 in jouw type tuin..? En wat zijn we intussen al te weten gekomen? Blijf ondertussen kijken op de website voor meer informatie en voor ‘live’ updates van alle waarnemingen tot nu toe.

De Bodemdierendagen worden georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (Centre for Soil Ecology CSE) van het NIOO en Wageningen University.

Ondersteunende organisaties zijn: de Vrije Universiteit (Faculteit Aard- en Levenswetenschappen), het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), NL Greenlabel, YouWe, Puzzling Panda, het Weekend van de Wetenschap en IVN.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties