Open Tuinendag in Utrecht

Op zaterdag 30 juni vindt in Utrecht de achtste Open Tuinendag plaats. Zo’n vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek.

De tuin van het Oranje Fonds aan Maliebaan 18 in Utrecht.

Verscholen achter de muren en huizen in en rond de binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen. Het zijn groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. De Open Tuinendag is een unieke gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken. Voor de liefhebbers is er veel keuze: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes, pandhoven van kerken en kloosters, sober aangelegde tuinen en tuinen met beelden en vijvers.

Jaar van het Europees erfgoed
Dit jaar worden bijna vijftig tuinen opengesteld voor het publiek. In het kader van het ’Jaar van het Europees erfgoed’ zullen de monumenten waar de tuinen bij horen ook in het verhaal betrokken worden.

Ook in 2018 is een aantal nieuwe, nog niet eerder opengestelde tuinen opgenomen, waaronder vier tuinen achter de monumentale 19e-eeuwse panden Maliebaan 12 t/m 18. Bijzonder is dat deze tuinen in elkaar overlopen, maar toch zeer verschillend zijn. Zo is de tuin achter het Oranje Fonds (nr. 18) een typische landschapstuin compleet met glooiingen, maar is de tuin achter AEF (nr. 16) juist strak ingericht rond een moderne, verdiept liggende kantoorruimte. De tuinen achter het VSBfonds (nr. 14) en achter Stichting Beheer SNS Reaal (nr. 12) onderscheiden zich met buxushagen en beelden. Ook nieuw is Herenstraat 17; bijzonder in deze tuin is de middeleeuwse zinkput, die bij de tuinaanleg werd ontdekt.

Praktische informatie
De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes. Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl of op twitter @OpenTuinUtrecht en www.facebook/opentuinendagutrecht.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties