Onduidelijkheid over winterstalling accumachines

Fabrikant van accu- aangedreven machines Frisian Motors merkt dat er vaak nog veel onduidelijkheid is over het voor langere tijd wegzetten van accumachines van de Leffert serie (transporters). Vooral in de winter worden machines weggezet om vervolgens in het voorjaar pas weer gebruikt te worden.

Op een onjuiste manier hiermee omgaan kan de levensduur en kracht van de accu’s drastisch verminderen. Onderstaand enkele spelregels van Frisian Motors over het wegzetten van machines met lood en lithium accu’s.

AGM onderhoudsvrije loodaccu’s

 • In de winter periode is stalling en laden in vorstvrije ruimte een aanbeveling.
 • Als u langer dan 4 weken de machine niet gebruikt dan deze elke 4-5 weken 50% ontladen en weer geheel vol laden en altijd de lader aan laten staan als druppellader.
 • Houd rekening met het feit dat bij vorst de actieradius tot 50% kan verminderen. Lege accu’s en vorst is een slechte combinatie en zal de levensduur snel beperken.
 • De accu met voorkeur laden boven de 10 graden. Dit scheelt enorm voor de langere levensduur.

Lithium accu’s

 • In de winter periode is stalling in een vorstvrije ruimte een aanbeveling. Als u langer dan 4 weken de machine niet gebruikt zorgt u ervoor dat de accu op circa 50% ladingsniveau wordt opgeladen en gehouden tijdens geen gebruik.
 • De lader niet aangekoppeld laten omdat deze heeft geen druppellader functie heeft.
  De accu mag nooit geladen worden bij temperaturen beneden nul: Laden beneden nul kan schade toebrengen aan de Lithium accu.
 • Houd rekening met het feit dat bij vorst de actieradius wel tot 30% kan verminderen.
  Zorg bij normaal gebruik tijdens de vorstperiode ervoor dat de accu direct na gebruik weer wordt opgeladen.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lensink
Lensink
3 jaren geleden

Ik denk dat dit ook goed is voor accu’s van hegge scharen ?
m.lensink