Trots

  Beste lezer, ditmaal wil ik je iets vertellen waar ik trots op ben. Het afgelopen jaar heb ik voor de gemeente Barneveld gewerkt met een multidisciplinair team aan de nieuw te ontwikkelen wijk Bloemendal. Een toekomstgerichte woonwijk met een hoog ambitieniveau, met een aantrekkelijke, groene, duurzame opzet op zowel het ruimtelijke, sociale als technische vlak.

  Ik kan je zeggen, daarvoor moet je met zijn allen de mouwen opstropen en hard werken. Want wat verstaan we nu toch onder die term duurzaamheid? Wanneer is iets daadwerkelijk duurzaam? Het antwoord hebben we helaas niet direct. Het bevat namelijk een waaier aan mogelijkheden. Zoveel dat het verlammend kan werken. Iets wat ik zelf heb ondervonden. Tot iemand me in dit proces hierover zei: „Het is vooral belangrijk dat je begint, en daaruit leert.” Het zetje wat ik nodig had.

  Voor ons vertaalt het zich uiteindelijk in diverse aspecten. Zo worden de woningen in Bloemendal aardgasloos gebouwd en is BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) het streven; is er een uitgekiend watersysteem dat het regenwater bovengronds naar wadi’s afvoert; zijn er groene parkeerkoffers, en wordt natuurinclusief bouwen opgelegd.

  We gebruiken diverse soorten hagen op de erfafscheidingen, en ontwikkelen inheemse kruidenvegetaties. Het enthousiasme binnen de gemeente is groot, en de wijk wordt – ondanks dat deze nog niet eens is gebouwd – al gezien als de nieuwe maatlat waar andere ontwikkelingen zich aan kunnen meten.

  Ik weet ook, we zijn er nog niet, alles staat of valt nu met de verder uitwerking en uitvoering. Het beeldkwaliteitsplan voor de wijk is af en gepresenteerd, samen met het bestemmingsplan. Nu even trots stilstaan bij wat we bereikt hebben met het team, en  zo – hop – weer door.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties