Tuinbranche werkt aan duurzamer middelengebruik

Diverse partijen uit de tuinretail hebben een plan getekend voor een duurzamer middelgebruik in de keten. Ook boomkwekers en milieuorganisaties staan achter het plan.

Doel is dat over zes jaar 60% van de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt duurzaam is. Middelen met toelating, maar die sterk milieubelastend zijn, worden gefaseerd uitgesloten van gebruik bij teelt van bloemen, planten en bomen die tuincentra verkopen.

Vijf productgroepen
Het sierteeltassortiment van de tuinbranche krijgt een indeling in vijf productgroepen. Per groep wordt jaarlijks bepaald voor welke middelen per direct een gebruiksverbod geldt en voor welke middelen uitfasering binnen enkele jaren van kracht zal zijn.

Vóór 1 juli wordt een eerste uitfaseringslijst vastgesteld. Uitgangspunt is een geïntegreerde gewasbescherming. Bij de keuze welke middelen worden verboden, speelt onder meer mee of er een geschikt alternatief is. Om aanpak en resultaat te borgen, is een van de volgende keurmerken vereist: Groenkeur, Milieukeur of MPS A.

Bijen en vogels
Sijas Akkerman, die namens Stichting Natuur & Milieu de handtekening zette, stelde: „Het is mooi dat we op deze manier een aanpak hebben die zowel voor Nederlandse als voor buitenlandse telers en leveranciers geldt. Goed voor bijen en vogels die overal vliegen en geen rekening houden met de grenzen van wetgeving.”

Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland, zei na afloop: „Met de ambitie en het plan van aanpak creëren we dat wensen en eisen van de retail binnen de branche duidelijk geformuleerd zijn. Daarmee trekken we het middelengebruik voor het hele sortiment bloemen, planten en bomen naar een duurzamer niveau.”