Tuinslak helpt klimaatonderzoekers

  Bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek door simpelweg een foto van een slak te maken. Het kan dankzij de nieuwe app SnailSnap.

  Gebruikers van SnailSnap verzamelen met één druk op de knop gegevens over de kleur en de locatie van tuinslakken. Deze gegevens worden door onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center gebruikt om te bepalen of en hoe tuinslakken zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking.

  Verstedelijking

  SnailSnap is ontwikkeld om om grote aantallen gegevens te verzamelen over een belangrijk onderwerp, namelijk de gevolgen van klimaatverandering. In Nederland is de gemiddelde jaartemperatuur sinds 1950 met 1,5°C gestegen. Verstedelijking zorgt lokaal zelfs voor nog grotere temperatuurstijgingen en droogte. Planten en dieren moeten zich aanpassen aan deze veranderende omstandigheden om te overleven. Maar kunnen zij dit wel snel genoeg?

  Onderzoek aan de gewone tuinslak kan meer inzicht geven in de manier waarop dieren zich aanpassen. Huisjes van de gewone tuinslak komen in veel verschillende kleuren voor. De kleur van het huisje bepaalt mede hoe goed de slak bestand is tegen hitte en droogte. Slakken met lichtere huisjes zullen bijvoorbeeld minder snel oververhit raken in de volle zon. Betekent dit dat tuinslakken door klimaatverandering en verstedelijking dan ook lichter van kleur worden? Dit is één van de vragen die de onderzoekers hopen te beantwoorden met behulp van de SnailSnap-app.

  Aanpassingen

  De app is eenvoudig in gebruik en is beschikbaar voor iedereen met een Android-telefoon. Men hoeft enkel een foto van een tuinslak te maken en die te versturen. De GPS-coördinaten van de foto worden automatisch meegestuurd. Slakkenexperts controleren vervolgens alle foto’s en noteren de kleur van de slak. De op deze manier verzamelde gegevens zullen door de onderzoekers worden gebruikt om de aanpassingen van de tuinslak in kaart te brengen.

  Het project loopt van maart tot oktober, de periode waarin tuinslakken het meest actief zijn. De app is te downloaden via Google Play.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties