Tuinvlindertelling vindt voor negende keer plaats

Komend weekend vindt voor de negende keer de landelijke Tuinvlindertelling 2017 plaats. Van vrijdag tot en met zondag wordt iedereen gevraagd een kwartiertje in de tuin de vlinders te tellen. Via de gratis App ‘Vlindermee’ krijg je hulp bij de herkenning van de vlinders en kun je ook de vlinders uit je tuin doorgeven.

Eind juli en begin augustus is het vlindertoptijd in de tuin. Er staan dan in veel tuinen veel bloemen in bloei en de ‘kroeglopers’, typische tuinvlinders, zijn dan normaal gesproken op hun piek. Of dat dit jaar weer het geval is moeten we nog afwachten, want door het warme weer in de eerste helft van het jaar zijn veel vlinders weken eerder dan in normale jaren.

Buddleja

Een van de topplanten om vlinders op te tellen is de vlinderstruik of Buddleja. Dit zijn echte vlindertrekkers en ze bloeien nu volop met grote paarse of witte bloempluimen. Voor vlinders zijn ze uitstekend, maar er zit ook een keerzijde aan deze plant. Hij kan nogal woekeren en wordt door sommigen als een invasieve exoot gezien. Om te voorkomen dat deze plant zich uitzaait, kun je de bloemtrossen eruit knippen zodra de bloemen zijn uitgebloeid. Dat heeft nog een ander positief effect, want als de oude tros wordt verwijderd, zullen er kleine nieuwe bloemtrosjes verschijnen waardoor hij langer in bloei blijft.

App

De Tuinvlindertelling begint op vrijdag en vanaf 10 uur kun je tellen. Zondag om 17.00 uur sluit de telling en kunnen we aan de slag om de gegevens op een rijtje te zetten.

De App ‘Vlindermee’ is gratis verkrijgbaar in de Playstore (Android) en in de App Store (iOS). U kunt ook uw tellingen invoeren op de website Vlindermee.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties