Tulpenboom Jan Wolkers terug naar Amstelglorie

  De tulpenboom (Liriodendron tulipifera) die Jan Wolkers inspireerde, is afgelopen vrijdag teruggekeerd naar de plek waar hij eerder al lang heeft gestaan. Hij staat weer in de Wolkerstuin in het Amsterdamse volkstuinenpark Amstelglorie.

  Het gaat om een ent van de boom die op het landgoed in Oud Poelgeest staat. Het zaad van deze beroemde tulpenboom, is in 1725 geplant door Hermann Boerhaave. Eerder, in 1716, plantte Boerhaave met hetzelfde zaad nog een tulpenboom in de Leidse Hortus Botanicus. Al eeuwenlang siert deze tulpenboom het entreegebied van de Hortus.

  Blad en bloem doen denken aan de tulp, vandaar de naam tulpenboom. Foto: Shutterstock

  Tulpenboom terug van weggeweest

  Ook Jan Wolkers ontving in de jaren 70 een ent van de tulpenboom in Oud Poelgeest, als cadeau. Hij plantte deze toen in zijn volkstuin op de Amstelglorie. Toen hij vervolgens naar Texel vertrok, nam hij de boom mee. Amstelglorie wilde nu ter nagedachtenis van Jan Wolkers en zijn vrouw weer een tulpenboom bij hun voormalige tuinhuis plaatsen.

  De Hortus Botanicus Leiden heeft hiervoor jonge loten van de boom in Oud Poelgeest geënt. Afgelopen vrijdag hebben oud-Hortulana Carla Teune en hoofd Publiekzaken Patricia Vandecasteele de jonge boom naar de Amstelglorie gebracht. Daar volgde een feestelijk moment, toen de boom werd geplant. Na al die jaren is de tulpenboom weer terug van weggeweest.

  Tulpenboom
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties