Twee keer zoveel winterbloeiers door warme winter

Afgelopen vakantieperiode hebben 1.040 plantenliefhebbers meegedaan aan de tweede editie van de Eindejaars Plantenjacht. Er werden 735 winterbloeiende soorten gevonden, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland).

FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen eerste kerstdag en zondag 3 januari een uur te gaan wandelen of in de tuin te kijken naar bloeiende planten. Waarnemingen werden doorgegeven via plantenjacht.nl, tuintelling.nl of de Twitter- en Facebookpagina’s van FLORON.

In totaal zijn 735 wilde of verwilderde planten bloeiend waargenomen. Dit komt neer op eenvijfde van de Nederlandse flora. In de Top-3 prijken het Madeliefje (1.302 keer geteld), Paardenbloem (1.079) en Straatgras (1.080).

Zeldzame planten
Andere planten die op meer dan de helft van de lijsten stonden zijn Klein kruiskruid, Vogelmuur, Herderstasje, Paarse dovenetel, Witte dovenetel, Duizendblad en Kropaar. 229 verschillende soorten werden vaker dan tien keer waargenomen.

Tijdens de Plantenjacht zijn meerdere zeldzame planten gevonden, waaronder Muurbloem, Wilde averuit, Riviertandzaad en Herfstbitterling.

Tuinen
Dit jaar deed Tuintelling.nl voor het eerst mee en kon men wilde of verwilderde bloeiers tellen in eigen tuin. 10% van de Plantenjacht-waarnemingen komt via Tuintelling.nl.

De top 10 in tuinen is behoorlijk afwijkend van de algemene top 10. Zo bestaat deze meer uit ontsnapte en verwilderde tuinplanten zoals Kruipklokje. Madeliefje staat als vaak massaal voorkomende gazonbewoner ook in tuinen op nummer 1.