Vlaanderen doet tweetakt tuin- en parkmachines in de ban

Vlaanderen gaat tweetakt-apparaten voor het onderhoud van openbaar groen uitfaseren Dat staat in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. De precieze termijn waarop dit moet gebeuren is nog niet duidelijk. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten gaat daarover met de betrokken minister in gesprek.

Doel van het stoppen met de tweetakt-machines is het verbeteren van de luchtkwaliteit. Tweetakt-machines zouden erg vervuilend zijn. De California Air Resources Board berekende bijvoorbeeld dat een uur werken met de meest verkochte bladblazer net zoveel smogvormende vervuiling veroorzaakt als 1770 km rijden in een personenauto (Toyota Camry uit 2017). De tuin- en parkmachines veroorzaken in Californië samen ongeveer net zoveel vervuiling als alle auto’s in de hele staat.

Ook verbod voor bedrijven
De gemeente Knokke-Heist gaat nog een stap verder dan de Vlaamse regering en verbiedt ook particulieren en bedrijven om tweetakt tuin- en parkmachines te gebruiken in de toeristische zone van de kustgemeente. Later zal dit verbod worden uitgebreid naar de hele gemeente. Naast luchtkwaliteit is ook geluidsoverlast hiervoor een belangrijke reden.

Aanbestedingen
In Nederland wordt door gemeenten en andere aanbestedende partijen vaak wel het werken met elektrische apparaten meegenomen in aanbestedingen. In de kabinetsplannen om het stikstofprobleem aan te pakken worden wel elektrische machines en voertuigen genoemd in de bouw, maar niet voor het groenonderhoud.

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abraham Quinn
10 maanden geleden

I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.renovaties