Twello wint goud in Europese Entente Florale

Zaterdag is in het Oostenrijkse Haus im Ennstal de einduitslag bekendgemaakt van de Europese Entente Florale-verkiezing. De kern Twello, het groene hart van de gemeente Voorst, werd door de jury met goud bekroond.

In het juryrapport wordt Twello geprezen voor de ontwikkeling van nieuwe landgoederen, de zachte overgang tussen landschap en bebouwd gebied, de grote hoeveelheid openbaar groen per woning (80 m2), de inzet van de vrijwilligers van de Stichting Dorpsverfraaiing en de ruim 500 vrijwilligers die actief zijn in het landschap.

Vijf goud, negen zilver
De deelnemende landen waren dit jaar België, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, en Nederland. Van de veertien deelnemende steden en dorpen zijn er vijf met goud en negen met zilver bekroond. Een gouden bekroning betekent dat betreffende stad of dorp tenminste 85 van de honderd punten weet te scoren op totaal 10 criteria.

Naast Twello zijn ook Oudenaarde (België), Bad Saulgau (Duitsland), Leobersdorf en Pusterwald (beiden Oostenrijk) gouden winnaars. Europees Zilver ging dit jaar naar Wavre (België), Weyher (Duitsland), Magykörös (Hongarije), Fai del Paganella en Molveno (beiden Italië).

Winnaar
De kern Twello was in 2018 winnaar van de nationale competitie Entente Florale in de categorie Dorpen. De Europese Entente Florale Europa wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage. Deze viert in 2020 haar 45-jarige bestaan.

Begin 2019 is Stichting Entente Florale Nederland samengegaan met Operatie Steenbreek en is de nieuwe Stichting Steenbreek ontstaan. Hiermee is een einde gekomen aan de Nederlandse groencompetitie Entente Florale. In plaats daarvan wordt op de komende Nationale Groendag op 14 november de Steenbreek Trofee uitgereikt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties