Uitsterven dreigt voor 30% boomsoorten

Een groot, vijf jaar durend internationaal onderzoek wijst uit dat 30% van de 58.497 boomsoorten wereldwijd met uitsterven wordt bedreigd. De belangrijkste bedreigingen zijn ontbossing en andere vormen van verlies van habitat. Daarna volgen kap voor hout en andere producten, en de verspreiding van invasieve ziekten en plagen. Ook klimaatverandering heeft een duidelijk meetbare impact volgens het rapport.

Bijna een derde van de bomen van de wereld is met uitsterven bedreigd, 142 boomsoorten gelden als uitgestorven in het wild. (Bron: State of the World’s Trees)

De boomsoorten en ook de bedreigde boomsoorten zijn niet gelijk verdeel over de wereld. In Nederland bijvoorbeeld, is geen van de 44 boomsoorten endemisch (oorspronkelijk alleen in Nederland voorkomend) en geen van de soorten is met uitsterven bedreigd. In Madagascar daarentegen, zijn van de 3.129 boomsoorten er 2.909 endemisch en 1.842 ofwel 59% met uitsterven bedreigd.

Naturalis en Maastricht University

Botanic Gardens Conservation International en de IUCN Species Survival Commission coördineerden de ’Global Tree Assessment.’ Meer dan 500 mensen van meer dan 60 instituten werkten eraan mee. In Nederland ging het om onderzoekers van Naturalis en Maastricht University.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties