Hortipoint ‘Uitzonderingen op gebruiksverbod zo snel mogelijk beëindigen’

  ‘Uitzonderingen op gebruiksverbod zo snel mogelijk beëindigen’

  0

  ProRail start in de tweede helft van dit jaar een proef met niet-chemische onkruidbestrijding. Rijkswaterstaat stopt binnen drie jaar volledig met gebruik van glyfosaathoudende middelen. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

  Begin maart sprak de staatssecretaris met de Tweede Kamer af om de uitzonderingen op het gebruiksverbod op gewasbeschermingsmiddelen door groenprofessionals  zo snel mogelijk ‘uit te faseren’. Sectoren waar het Rijk het voor het zeggen heeft, dienen hierbij een voorbeeldfunctie te vervullen.

  ProRail

  ProRail heeft de afgelopen jaren het gebruik van glyfosaathoudende middelen gehalveerd. Glyfosaat wordt enkel nog gebruikt op ballastbedden en schouwpaden; vanwege de grote hoeveelheid kabels rond het spoor is onkruidbestrijding met hittebehandeling hier geen alternatief.

  Om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nog verder terug te dringen, worden anti-vegetatiematten ingezet om de groei van onkruid te voorkomen. In de tweede helft van dit jaar start ProRail proeven met niet-chemische onkruidbestrijding. Aannemers worden uitgedaagd om met alternatieven te komen.

  Rijkswaterstaat

  Rijkswaterstaat gebruikt enkel glyfosaat voor het aansmeren van stobben van wilgen. Dit om de te voorkomen dat dijken verzwakt raken of zicht van scheepsvaartverkeer wordt belemmerd. Sinds 2015 werkt Rijkswaterstaat aan het volledig uitfaseren van dit middel. Nieuwe beheer- onderhoudscontracten gaan uit van niet-chemische werkwijzen. Binnen drie jaar moet hiermee het gebruik van glyfosaat tot het verleden behoren.

  Green Deals

  Volgens eerder gemaakte afspraken zal in de sectoren sport- en recreatieterreinen het gebruiksverbod vanaf 2020 van kracht zijn. Zo zijn beheerders van recreatieterreinen begonnen met proeven met chemievrij onkruidbeheer. De overstap naar niet-chemisch beheer leidt echter tot forse wijzigingen in de bedrijfsvoering. Het zoeken naar een nieuwe balans vergt volgens de staatssecretaris tijd.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar