Universiteit Utrecht heeft eerste universitaire Tiny Forest

De Green Office van de Universiteit Utrecht startte onlangs met de aanplant van een Tiny Forest: een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit minibos wordt Nederlands eerste Tiny Forest dat in beheer is van een universiteit. Het is de bedoeling het  ook voor onderzoek te gebruiken.

Onlangs gingen universiteitsmedewerkers en -studenten aan de slag met het planten van vijfhonderd inheemse bomen en planten. Het eindresultaat moet de ecologische waarde van de campus vergroten en biedt een thuis aan lokale insect-, vogel- en andere diersoorten.

Onderzoek

De locatie van dit minibos biedt een mooie kans voor onderzoek door het departement Biologie van de Universiteit Utrecht en de studievereniging van Biologie, maar ook door de studenten van de Hogeschool Utrecht, met wie de Universiteit Utrecht het Science Park deelt.

Een van de initiatiefnemers van het Tiny Forest, student biologie Cas de Ruiter. (Foto: Universiteit Utrecht)

De mogelijkheid tot onderzoek in het minibos was vanaf het begin van het project een leidend principe. Met dit in het vooruitzicht zijn onderzoekstegels in het ontwerp geïntegreerd. Deze tegels kunnen door biologiestudenten gebruikt worden om het zich steeds verder ontwikkelende ecosysteem nauwlettend in de gaten te houden, en waardevolle inzichten te verkrijgen over de soortenrijkdom in het minibos.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties