Update: wijziging beregeningsverbod Hunze en Aa’s

Waterschap Hunze en Aa’s heeft op 13 augustus het gedeeltelijk beregeningsverbod dat van kracht was opgeheven. Het verbod gold voor de omgeving van Veendam, Stadskanaal, Westerwolde en de Drentse Veenkoloniën. Hier mag daardoor weer 24 uur per dag worden beregend.

Wel geldt sinds 12 augustus een algeheel beregeningsverbod uit oppervlaktewater voor een deel van het stroomgebied van de Hunze, tussen Exloo en Annen. In dit gebied kan het waterschap geen water aanvoeren dat afkomstig is uit het IJsselmeer.

Beregeningsverbod deel stroomgebied Hunze

Sinds 12 augustus geldt een algeheel beregeningsverbod voor een deel van het stroomgebied van de Hunze. Dit geldt ruwweg in het gebied langs de Hondsrug tussen Exloo en Annen. Zie voor het precieze gebied onderstaande kaart. Het beregeningsverbod geldt 24 uur per dag, voor beregening uit oppervlaktewater voor alle gewassen.

beregeningsverbod
Roodgekleurd het gebied waar een algeheel beregeningsverbod geldt. Bron: waterschap Hunze en Aa’s.
Opgeheven gedeeltelijke verbod

In het gebied waar het gedeeltelijke verbod gold, plaatste het waterschap noodpompen. De capaciteit is daardoor nu zo’n 10.000 liter per seconde. Zonder de extra pompen was de maximale capaciteit 8.000 liter per seconde. Door deze maatregel kan het waterschap nu voldoende water aanvoeren.

Weersverwachtingen gunstiger

Het water is in deze gebieden weer goed op peil en alle beregenaars kunnnen goed worden voorzien van water. Daarnaast gaan de weersverwachtingen uit van lagere temperaturen en enige neerslag. Daarom is het gedeeltelijke verbod opgeheven.

Nieuwe beperkingen

Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten. Eventuele nieuwe beperkingen zijn dan ook niet uitgesloten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties