Urine inzamelen voor groen dak

Amsterdammers konden zondag 3 november op het Beursplein een plasje doen om urine in te zamelen voor groene daken. De inzamelactie werd georganiseerd door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Het waterschap wil met de actie laten zien hoe uit urine fosfaat wordt gewonnen. Dit is een grondstof voor kunstmest die gebruikt wordt om 1 ha daknatuur te realiseren in Amstrdam.

Waterschapbestuurder Peer Rooijmans en BNN-er Ruben Nicolai gaven het startsein. Rooijmans: „Het weer hielp goed mee. Overvloedige regenval maakte het plassen een stuk makkelijker. Of we de 100.000 plasjes hebben gehaald die nodig zijn voor 1 hectare Daknatuur, is nog even de vraag. Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Westelijk Havengebied hebben we nog genoeg achter de hand. Ik vind het mooi dat ons nieuwe initiatief gekoppeld wordt aan dit jonge initiatief van 1 hectare Daknatuur. En dat we met deze actie laten zien dat het waterschap uit afvalwater nieuwe kostbare grondstoffen produceert.’’

Presentator Ruben Nicolai: ,,Wat een topdag op het Beursplein vandaag! Iedereen heeft een plasje bijgedragen aan Green Urine en wat geleerd over de fosfaatwinning uit het afvalwater. Op naar een groener Amsterdam in 2014, het is jammer dat ik zelf geen dakterras heb.’’

Rooijmans zal op de International WaterWeek (IWW) de opbrengst van de actie Green Urine overhandigen aan de partijen die deze Daknatuur gaan realiseren. De International WaterWeek is een tweejaarlijks evenement in de Rai waar 25.000 waterexperts vanuit de hele wereld bij elkaar komen om kennis te delen over de laatste ontwikkelingen op watergebied. Dit jaar staat de IWW in het teken van integrale wateroplossingen voor een groene economie.

Ruben Nicolai (links) en waterschapbestuurder Peer Rooijmans tijdens de inzamelactie. (Foto’s: Cris Toala Olivares)