Utrechts Landschap controleert op dumpen tuinafaval

Utrechts Landschap gaat extra controles uitvoeren om het dumpen van tuinafval tegen te gaan. Dat zegt Addy de Borst, BOA bij Utrechts Landschap. Tuinafval zorgt onder andere voor verspreiding van invasieve exoten in de natuur.

Volgens De Borst gaat het om een kleine groep tuinbezitters die hun tuinafval in de natuur dumpen. „Het is jammer dat zo’n klein groepje dat tuinafval dumpt ons zoveel werk bezorgt om de woekerplanten te bestrijden en de rotzooi op te ruimen.”

Risico’s
In sommige gevallen zijn mensen zich niet bewust van de risico’s. Maar er is ook een groep mensen die onverschillig zijn of het uit gemakzucht dumpen. „Het is toch gewoon groen, dus biologisch afbreekbaar?” Dat is de meest gehoorde opmerking die wij krijgen als wij personen treffen tijdens het dumpen van tuinafval,” vertelt De Borst.

Vijvers
Eén van de grote gevolgen van het dumpen van tuinafval zijn de invasieve exoten. Tuinafval uit vijvers kan leiden tot ongewenste en exotische plantensoorten zoals de grote waternavel en de watercrassula. Deze kunnen natuurwateren en oevers snel overwoekeren.

Giftig
Op het land gaat het bijvoorbeeld om de reuzenbereklauw, Japanse duizendknoop en reuzenbalsemien. Deze soorten gedijen goed in de natuur en kunnen inheemse plantensoorten verdringen. Afval levert ook risico’s op voor dieren die er van eten. Zo is snoeiafval van taxus bijzonder giftig en heeft al tot de dood van menig dier geleidt.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties