Vakbeurs klimaat zet steeds meer in op kennis

De Vakbeurs Klimaat in Expo Houten vond donderdag voor de tweede keer plaats. Volgens Jean Paul Boon van beursorganisator Expoproof wordt de beurs steeds meer een echte kennisbeurs.

De vakbeurs klimaat is het kleinere zusje van de Vakbeurs openbare ruimte die op 2 en 3 oktober in Jaarbeurs Utrecht plaatsvond. Die beurs is ook ooit begonnen in de Expo in Houten, als Dag van de Openbare Ruimte. Ook veel exposanten staan op beide beurzen. Boon schat dat zo’n 30% van de exposanten in Houten ook op Vakbeurs Openbare Ruimte te vinden zijn.

Technische kennis
Toch zijn er, afgezien van het nauwer gedefinieerde thema, nog meer belangrijke verschillen volgens Boon. „Hier komt een heel ander publiek. Veel meer mensen met technische kennis. De bezoeker hier weet vaak al wat bedrijven te bieden hebben en komt op de beurs meer technische kennis halen.”

Klimaatpraat
Op een beursvloer met zo’n 120 exposanten waren maar liefst drie theaters te vinden waar de hele dag door ’Klimaatpraat’, ofwel lezingen plaatsvonden. Het waren voornamelijk exposanten die de lezingen gaven, maar de organisatie waakte er wel voor dat het geen productpraatjes worden. Boon: „Als iemand een half uur vol praat over de voordelen van een specifieke waterdoorlatende tegel, dan haken bezoekers op een gegeven moment af.”

Het waren dan ook veelal vertegenwoordigers van adviesbureaus die hun licht lieten schijnen over allerlei vormen van klimaatadaptatie. De Klimaatpraat vond plaats in twee kleine ’theaters’ aan beide zijden van de beursvloer. Daarnaast was er één ruimte midden op de beursvloer waar bezoekers met een koptelefoon een lezing konden volgen. Boon: „Op die manier hadden exposanten geen last van de lezingen. Bovendien was het voor de luisteraars net of de spreker het persoonlijk tegen hen had.”

Sprekers van naam
De Klimaatpraat trok veel belangstellenden. Geregeld namen mensen op de vloer plaats omdat de halfronde tribunes vol waren. „Ook een teken dat bezoekers vooral komen voor verdieping”, volgens Boon.

Hoewel het nog kort na de beurs is, en er nog uitgebreidere evaluatie moet plaats vinden, ziet Boon de beurs verdergaan op de ingeslagen weg: „Misschien dat we volgend jaar nog een aantal sprekers van naam uitnodigen en zo het karakter van de beurs nog extra benadrukken.”

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties