Van der Tol bouwt groene KlimaatKubus in Amsterdam

Op het Osdorpplein in Amsterdam bouwt Van der Tol momenteel een zogenoemde KlimaatKubus met veel groen. De komende twee jaar wordt onderzocht wat het effect van het groen is op de temperatuurbeleving van passanten.

Van der Tol bouwt KlimaatKubus

Klimaatadaptieve inrichting
De KlimaatKubus is een groene plek met bankjes waar passanten op zomerse dagen in de schaduw kunnen zitten. Wanneer het regent kunnen ze zien hoe het water dat op het dak van het naburige theater de Meervaart valt, in de regentanks stroomt. Gemeente Amsterdam wil hiermee passanten laten ervaren welk effect groen heeft wanneer de temperaturen in de stad oplopen. Daarnaast maakt ze inzichtelijk hoe je regenwater kunt inzetten voor het groen.

Twee jaar onderzoek
Momenteel bouwt Van der Tol de KlimaatKubus, eind augustus moet hij klaar zijn. De kubus blijft twee jaar staan op het Osdorpplein. In die periode doet de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoek. Ze meten het effect van de planten op de temperatuur in de KlimaatKubus. Ook de hoeveelheid regen die wordt opgevangen brengen ze in kaart. Daarnaast vragen ze gebruikers van de kubus naar hun ervaringen, temperatuurbeleving en het gebruik van de kubus.

De KlimaatKubus is een idee van de gemeente Amsterdam en het theater- en congrescentrum de Meervaart. Hij wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Rainproof en NL Greenlabel.

van der tol Klimaatkubus
Foto’s: Van der Tol
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties