Van Engelshoven trekt 35 miljoen euro uit voor monumenten

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt €35 miljoen beschikbaar voor Nederlandse ‘iconen’, dit zijn monumenten die de geschiedenis van Nederland vertellen. Hieronder bevindt zich ook groen erfgoed.

„De geschiedenis van ons land wordt mede verteld door de grote iconische monumenten in Nederland, zoals Kasteel Amerongen, de rijksmonumenten in Diergaarde Blijdorp, Abdij Rolduc en de Sint Jan Kathedraal in Den Bosch. Het is van belang dat deze monumenten kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers.”

Cultuurhistorische waarden
Door hun omvang en hun bijzondere cultuurhistorische waarden zijn de kosten van deze monumenten hoog. Daarom stelt Van Engelshoven €35 miljoen beschikbaar voor  twaalf Nederlandse iconen. Het gaat om de volgende monumenten:

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (€7,5 miljoen), Abdij Rolduc in Kerkrade (€7 miljoen), de Sint-Janskathedraal in Den Bosch (€5 miljoen), dierentuin Artis (€4 miljoen) en Diergaarde Blijdorp (€4 miljoen), Kasteel Amerongen (€2 miljoen), Landgoed Middachten (€2 miljoen), de Portugese Synagoge en begraafplaats Beth Haim (€2 miljoen), museumhuizen van Hendrick de Keyser (€0,5 miljoen), kerken van de Oude Groninger Kerken (€0,5 miljoen), Landgoed Elswout (€0,5 miljoen) en het Waterloopbos in Marknesse (€0,5 miljoen).

Verduurzamen
Van Engelshoven: „In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn. De meeste monumenten staan er goed bij. Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om ze voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties