Van Nieuwenhuizen: Nederland inrichten tegen weersextremen

Om Nederland robuust te maken tegen piekbuien en langdurige droogte moet er komende jaren extra worden geïnvesteerd. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat spreekt woensdag met de Tweede Kamer over een wijziging van de Waterwet, zodat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van wateroverlast.

„We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook de landelijke omgeving anders in te richten. Alleen zo kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving. Denk aan de hoosbuien die hele woonwijken onder water zetten, omdat er te weinig groen in de buurt is om het op een natuurlijke manier op te vangen,” aldus Van Nieuwenhuizen.

Regionale pilotprojecten

Om projecten op korte termijn vanuit de Rijksoverheid te steunen, stelt de minister dit jaar €5 miljoen extra beschikbaar voor vijf regionale pilotprojecten waarvan op korte termijn al de schop de grond ingaat.

„De vijf pilots die ik dit jaar financieel steun, zijn mooie voorbeelden die ook andere provincies, waterschappen en gemeenten goed kunnen toepassen. Met een gewijzigde Waterwet kunnen we straks met geld uit het Deltafonds meer gaan investeren om Nederland te beschermen tegen weersextremen.”

Stadspark en stadsbeek

Van de 24 aanvragen voor een financiële impuls heeft de minister gekozen voor pilotprojecten in Eindhoven, Horst aan de Maas, Dordrecht, Enschede en Gelderland. Zo wordt in Dordrecht een nieuw stadspark aangelegd dat gaat fungeren als natuurlijke klimaatbuffer. Omliggende wijken hebben zo minder wateroverlast en kunnen ook hitte opvangen. In Enschede zal een stadsbeek worden aangelegd waardoor de wijken Pathmos en Stadsveld niet meer overstromen bij extreme langdurige regen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties