Van Oers: Helft minder bedrijven in 2035

  Van Oers Agro verwacht dat West-Brabant in de toekomst de helft minder boomkwekerijen telt dan nu. De meeste bedrijven zijn volgens het Zundertse bureau wel toekomstbestendig, maar hebben niet allemaal een opvolger.

  In de laatste sectorupdate geeft Van Oers ook resultaten uit een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de regionale sector.

  West-Brabant telt nu 455 boomkwekerijen met gemiddeld 651 are oppervlakte. Verwachting is dat er in het jaar 2035 nog 200 bedrijven zijn met gemiddeld 1.500 are: minder dan de helft (circa 45%) blijft over.

  Bij slechts 18% van de bedrijven met bos- en haagplantsoen is een opvolger in beeld, bij 19% mogelijk/misschien en bij 63% geen opvolger. De containerteelt laat andere percentages zien: 34% van de bedrijven heeft een opvolger, 27% mogelijk/misschien en 39% niet.

  70% toekomstbestendig

  Van Oers noemt gemiddeld 70% van de bedrijven wel toekomstbestendig; bij containerteelt ligt dit percentage hoger dan bij vollegrondsteelt. De meeste van die bedrijven zitten nu in de fase van groei of overname.

  Niet alle toekomstbestendige bedrijven hebben dus een opvolger. Voor de betreffende ondernemers is het volgens Van Oers daarom belangrijk dat zij verder gaan kijken en openstaan voor andere mogelijkheden met hun bedrijf.

   

   

   

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties