Van Veldhoven: ‘Geen verbod op bladblazers’

Er komt geen verbod op bladblazers. Dat schrijft minister Van Veldhoven in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Europese regelgeving staat een verbod op producten met een CE-markering niet toe.

Volgens Van Veldhoven moeten gemeenten zelf de afweging maken tussen de voor- en nadelen van bladblazers. Het gaat dan om geluidoverlast, CO2-uitstoot en emissie van toxische stoffen. Volgens de minister kunnen gemeenten via aanbestedingsvoorwaarden sturen op inzet van schonere en stillere apparaten.

„Gemeenten zullen zelf zorgvuldig de voor- en nadelen moeten afwegen in welke situaties bladblazers ingezet zullen worden. Gemeenten kunnen kiezen voor bladblazers die zo schoon en stil mogelijk zijn, en kunnen de effecten voor de gezondheid en de natuur afwegen tegen nut en noodzaak van het gebruik ervan.”

Emissie

Volgens cijfers van de Nederlandse emissieregistratie waren er in 2017 zo’n 150.000 bladblazers met tweetaktmotor in gebruik. Volgens Van Veldhoven is de emissie van toxische stoffen door bladblazers gering ten opzichte van de totale emissie van deze stoffen in Nederland. Ditzelfde geldt voor de emissie van CO2.

Wat betreft geluidsoverlast bestaat er geen Europese norm voor het maximale geluidsvermogensniveau. De bestaande richtlijn wordt volgens Van Veldhoven momenteel wel geëvalueerd. Het opnemen van een geluidsnorm voor bladblazers wordt overwogen.

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Nobel
Hans Nobel
1 jaar geleden

Ik snap de weerstand tegen bladblazers en het geluid wat wordt geproduceerd. Misschien wel goed om eens naar de inzet van deze machines te kijken en niet te pas en te onpas deze in te zetten. De gebruiker kan hier best kritisch naar kijken. Dit is in mijn beleving van toepassing op alle geluidsbronnen zoals motoren en auto’s.
Vraag bij de bladblazer; Wat zijn de besparingen of de kosten bij het niet inzetten en is de elektrische een redelijk alternatief?