VBW: spreek klanten aan over mondkapjes, maar vermijd discussies

  Vanaf vandaag, dinsdag 1 december, is het dragen van een mondkapje verplicht in alle winkels. VBW adviseert bloemisten klanten hierop aan te spreken, maar discussies te voorkomen. ‘We nemen niet de rol van politie of BOA over.’

  De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Er is alleen een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of chronische aandoening geen mondkapje kunnen dragen. Ook voor ondernemers en winkelmedewerkers is een mondkapje verplicht, waarbij door Minister Hugo de Jonge is aangegeven dat een spatscherm van kruin tot kin (faceshield) een passend alternatief kan zijn wanneer alle overige voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, aldus VBW. ‘Faceshields die je op je kin kunt zetten, mogen niet meer.

  Handhaven

  ‘Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor wat er in jouw winkel gebeurt. Wij hebben al eerder het belang benadrukt van het goed naleven van de regels om daarmee bij te dragen aan het open houden van de winkels. Dit betekent niet dat we de rol van politie of de BOA over moeten nemen. Spreek je klanten erop aan, maar voorkom daarbij discussies’, aldus de brancheorganisatie.

  Bron: VBW | Foto: Shutterstock

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Marion
  Marion
  1 maand geleden

  Deze informatie is niet juist: dit is de laatste info van het ministerie. Personeel dat langer dan 3 uur met een mondkapje op moet werken mag een shield. 5 Mag een faceshield ook? Dan zie je mimiek en heb je meer lucht.
  Nee, volgens de rijksoverheid bedekt zo’n spatscherm neus en mond niet volledig. Ook een sjaal, buff of bandana mag niet worden gebruikt als alternatief. Wel kan bij de uitvoering van sommige beroepen gekozen worden voor een spatscherm. Denk aan een conducteur in het openbaar vervoer. ,,Dit geldt voor personeel dat langer dan drie uur achter elkaar een mondkapje zou moeten dragen. Langer dan dat wordt ook door het RIVM ontraden”, meldt de woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie.