Veel plannen voor boomaanplant tijdens begrotingsdebat LNV

Er was deze week veel aandacht voor groen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) in de Tweede Kamer. Zo kwamen GroenLinks en SP met een Nationaal Bomenplan, terwijl de VVD aandacht vroeg voor stedelijk groen.

Natuurlijk was er veel aandacht voor het stikstofprobleem en de onrust die dit zowel in de land- en tuinbouw als in de natuurhoek veroorzaakt. GroenLinks en SP lanceerden daarom een Nationaal Bomenplan. De partijen willen dat er voor iedere bewoner van Nederland één boom wordt geplant, in totaal 100 ha nieuw bos. Daarnaast moet er 20.000 ha nieuwe landschapselementen bij komen voor 2040. Monumentale bomen moeten beter worden beschermd.

Babyboom
Ook Maurits von Martels van het CDA wil dat er meer bomen worden geplanten en vroeg de minister daarom of de bossenstrategie geen bomenstrategie kan worden. „Want elke boom telt.” De ChristenUnie ging nog een stap verder en wil voor iedere geboren baby een boom aan laten planten, een babyboom dus.

Arne Weverling vroeg namens de VVD aandacht voor stedelijk groen. Dit draagt volgens hem bij aan het welzijn van mensen en dieren. Bovendien is het belangrijk voor biodiversiteit, CO2-opvang, waterberging en het afvangen van fijnstof.

Floriade
Daarnaast brak Weverling een lans voor de Floriade waar het thema Growing Green Cities vorm krijgt. Weverling nodigde minister Schouten van LNV uit om zelf een kijkje te komen nemen op het Floriadeterrein in Almere. Schouten heeft de uitnodiging inmiddels aangenomen, meldt Weverling op Twitter.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties