De Boomkwekerij Veel steun voor Populierenplatform A2

  Veel steun voor Populierenplatform A2

  0

  Begin deze week zijn de eerste 53 markante populieren langs de A2 tussen Liempde en Best gekapt. De stammen zijn beschikbaar gesteld aan het vorige week opgerichte platform ‘We Houden Jullie Hier’.

  Bij het platform www.wehoudenjulliehier.nl zijn sinds de lancering 19 organisaties aangesloten. Samen willen ze ervoor zorgen dat de populieren langs de A2 worden opgewaardeerd tot kwalitatief hoogwaardig hout dat vervolgens in de eigen regio wordt toegepast. De opzet van het platform wordt onder meer ondersteund door Nationaal Landschap Het Groene Woud waarin alle regionale gemeenten, waterschappen en terreinbeheerders participeren.

  Behoefte

  Met het platform dagen de initiatiefnemers architecten, ontwikkelaars, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en andere houtprofessionals uit hun behoefte aan populierenhout aan te geven. Bij het platform zijn inmiddels vijf concrete bouwprojecten aangemeld. Eén daarvan is het grootste houten gebouw van Nederland dat moet verrijzen langs de A2 in Veldhoven.

  Populierenhout kan op veel verschillende manieren in de bouw worden toegepast. Voor diverse interieurtoepassingen, zoals wandbekleding, verdiepingsvloeren, plafonds en meubels. Het hout is na thermische modificatie (verhitten onder hoge druk) zelfs als houten gevelbekleding voor buiten toepasbaar, waardoor het een alternatief vormt voor tropisch hardhout.

  Pilot

  De noodkap van deze week, geldt voor het platform als een pilot. Het platform heeft de bomen van Rijkswaterstaat kunnen overnemen en gaat met een deel van de gerooide stammen een proef uitvoeren om het hout te bewerken tot constructieve houtplaten.

  Mocht er voldoende vraag zijn naar het Brabantse populierenhout, dan is het denkbaar dat ook de dit najaar te kappen 1.700 bomen later terug te vinden zijn in de huizen, bedrijven en instellingen in de omgeving van de A2.

  Reageer op dit artikel

  avatar