Veilig bewaren en opladen van accu’s in speciale kast

Het overzichtelijk bewaren en opladen van accu’s van accugereedschap vraagt een handige organisatie. Het brengt ook enig risico met zich mee, met name brandgevaar. Husqvarna werkte daarom samen met Denios aan een kast voor het veilig bewaren en opladen van accu’s.

Denios heeft veel ervaring in opslag en handling van gevaarlijke stoffen. Zij leveren verschillende kasten waarin je meerdere losse accu’s en accupacks tegelijk kunt opladen. De indeling van de kast bepaalt hoeveel accu’s je erin kwijt kunt.

„De kast is zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten 90 minuten brandwerend. Dit laatste is belangrijk bij lithium-ion-accu’s omdat deze uit zichzelf kunnen ontbranden. De kast is goedgekeurd en gecertificeerd volgens de Europese eisen aan brandwerendheid”, legt Colin Ouwerling van Denios uit.

Dichtschuimende naden

De kast valt in veiligheidsklasse 4, heeft een rookdetector, temperatuursensor, een aerosol-blussysteem en een ventilator. Bij brand schuimen zowel voegen, naden van de deuren als ventilatieopeningen automatisch dicht. De wandcontactdozen in de kast worden afgesloten en via een led op de kast wordt aangegeven dat er een alarmerende situatie in de kast is ontstaan. De kast staat op pootjes; met een palletwagen kun je de kast snel verplaatsen.

De accu’s die worden opgeladen staan dicht bij elkaar. En alle aansluitpunten van de opladers zitten in de achterwand van de kast. „Hiermee voorkom je een wirwar aan kabels van de verschillend opladers”, legt Paul Miltenburg van Husqvarna uit.

Ervaring

Aannemer Krinkels heeft al ervaring met de kast: „Onze medewerkers koppelen aan het eind van de dag hun lege accu’s aan de acculaders. De deuren van de kast sluiten automatisch en de verschillend accu’s worden opgeladen”, vertelt Maarten Paauwe van Krinkels.

Het hele artikel staat in Tuin en Landschap 14/15 of in ons digitale magazine (met inlog). Lees hoe de kasten werken, zie welke veiligheidsmaatregelen er genomen zijn en wat de mogelijkheden zijn.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties