Hortipoint ‘Verbod chemische onkruidbestrijding voor particulieren in voorbereiding’

  ‘Verbod chemische onkruidbestrijding voor particulieren in voorbereiding’

  0

  Particulieren vallen nu nog niet onder het gebruiksverbod op chemische onkruidbestrijdingsmiddelen dat sinds maart 2016 voor hoveniers en groenvoorzieners geldt. Er is echter een verbod voor particuliere gebruikers in voorbereiding. Dat zei Martin Keve van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag tijdens het seminar Onkruidbeheersing dat door Tuin en Landschap samen met Wellantcollege Houten werd georganiseerd.

  Volgens Keve kost het tijd om de wet aan te passen. Hij verwacht dat, zodra het nieuwe kabinet is aangetreden, de Tweede Kamer hierover in debat zal gaan.

  Diverse deelnemers aan de workshops gaven aan het huidige gebruiksverbod voor professionals niet duidelijk te vinden. Ze vinden dat het niet uit te leggen is dat een hovenier geen chemische middelen mag gebruiken, maar een particulier wel.

  Lastig

  In zijn presentatie gaf Keve ook aan dat een verbod voor particulieren lastig is. Zodra glyfosaat voor particulieren verboden is, kunnen zij ook een fles Glorix of azijn pakken om onkruid mee te bestrijden, terwijl dit voor het milieu misschien nog wel schadelijker is. Het is daarom zaak om particulieren hier goed over voor te lichten.

  Uitzonderingen

  Volgens Keve wordt binnenkort een ministeriële regeling gepubliceerd in de Staatscourant waarin alle uitzonderingen op het gebruiksverbod staan. Het gaat dan onder andere om planten zoals Japanse duizendknoop, ambrosia, knolcyperus en Amerikaanse vogelkers, en insecten zoals eikenprocessierups, bastaardsatijnrups en buxusmot.

   

   

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar