Verkoop nieuwe eengezinswoningen daalt flink

Slecht nieuws voor hoveniers: de verkoop van het aantal nieuwe eengezinswoningen daalt drastisch. Dat blijkt uit cijfers van de NVB. Dit betekent ook minder nieuwe tuinen.

In de tweede helft van 2018 werden in Nederland 17.215 nieuwe koopwoningen onder garantie verkocht, zo blijkt uit de NVB Thermometer Koopwoningen voorjaar 2019. Dat is ruim 9% minder in vergelijking met een jaar geleden. De daling in het aantal verkopen komt geheel voor rekening van de eengezinswoningen.

Aanbodkant

De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen ligt aan de aanbodkant. Vooral als het gaat om eengezinswoningen, worden er te weinig nieuwe projecten afgerond. Oorzaak ligt vooral in een tekort aan vakmensen, materialen en componenten in de bouw; dit zorgt voor hogere bouwkosten en daarmee voor vertragingen.

Verder wordt de oorzaak gezocht in een tekort aan plekken om te bouwen, evenals het gebrek aan gemeentelijk commitment om nieuwe bouwprojecten op te starten. Primair ligt er volgens NVB daarom een belangrijke uitdaging voor provincies en gemeenten om voor meer bouwlocaties te zorgen. Hierbij is het volgens NVB cruciaal om extra plancapaciteit achter de hand te houden.

Woonbehoefte

NVB-directeur Nico Rietdijk: „Aanvankelijk gingen wij bij een woonbehoefte van 100% altijd uit van 130% plancapaciteit. Mocht een plan niet doorgaan, dan leidt dit in ieder geval niet direct tot woningtekorten. Maar in de huidige situatie is het beter om te kiezen voor 140 tot 150% nu blijkt dat de bevolking voortdurend zoveel harder groeit dan gedacht.”

Ook pleit NVB voor het op korte termijn introduceren van een tijdelijke stimuleringsregeling voor starters. Rietdijk: „Nog een paar jaar langer deze situatie en een hele nieuwe generatie zal verstoken blijven van een eigen huis. Een regeling, zoals we die kennen uit bijvoorbeeld de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw en ook nog recent in 2010, kan in de tussentijd een normale instroom op de huizenmarkt garanderen en ervoor zorgen dat jongeren een eerste stap kunnen blijven zetten naar een eigen huis.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties