Tuin en Landschap Foto en Video Vernieuwd stationsplein Leeuwarden

Vernieuwd stationsplein Leeuwarden

0

De bezoeker aan de Culturele Hoofdstad van Europa zal vaak op het station voor het eerst kennis maken met de stad. Leeuwarden heeft daarom het stationsplein dit voorjaar volledig in het nieuw gestoken. De culturele festiviteiten beginnen direct op het station.

Het plein is een toegankelijke groene verblijfsruimte geworden, die je de weg wijst verder de binnenstad in. Voorheen was die routing onduidelijk. Zo stonden pal voor het station duizenden fietsen gestald: een doorn in het oog voor velen. In het nieuwe ontwerp zijn de fietsen verhuisd naar de ondergrondse fietsenkelder. Daarnaast is de infrastructuur voor het station volledig op zijn kop gegaan: de verschillende gescheiden verkeersstromen zijn samengevoegd tot een zogenoemde shared space; al is snel verkeer nog steeds van langzaam verkeer gescheiden.

Door de toevoeging van brede banken en vasteplantenborders is het plein nu een prettige verblijfsruimte geworden. De oude lindelaan en de 125 jaar oude plataan bleven behouden.

Blikvanger op het plein is het kunstwerk ‘Love’ van de Spanjaard Jaume Plensa. Het is onderdeel van het project ’11 Fountains’. Voor alle elf de Friese steden is door een kunstenaar een fontein gemaakt. De hoofden van de jongen en het meisje zijn 7 meter hoog, ze hebben hun ogen gesloten, omdat ze dromen.

Stationsplein LeeuwardenNormaal gesproken hangt er een mistwolk om hen heen om het beeld kracht bij te zetten, op deze foto ontbreekt die. De kunstenaar kreeg zijn inspiratie toen hij de ochtendnevel boven de Friese velden zag.

De oude plataan kreeg een grotere groeiplaats. Dit is momenteel goed te zien aan het kleurverschil in het gras, veroorzaakt door de droogte.

De gemeente heeft nieuwe bomen bij geplant, onder meer notenbomen, omdat dit een goede fijnstofafvanger is.

Stationsplein Leeuwarden
De Utrechtse straatkunstenaar Leon Keer heeft op het plein een op het werk van M.C. Escher geïnspireerde tekening gemaakt. Alleen als je op de goede plek staat, ontvouwt de tekening zich in 3D. Keer heeft er in totaal vier op de straten van Leeuwarden getekend: samen wijzen ze de weg naar het Fries museum waar momenteel de expositie ’Escher op reis’ is te zien. Leeuwarden is de geboortestad van Escher.

 

Reageer op dit artikel

avatar