Vernieuwde toelating voor DutchTrig

  DutchTrig heeft een vernieuwde toelating gekregen van het Ctgb. De opgebruiktermijn voor de oude toelating is op 27 juli verlopen. DutchTrig is een biologische vaccinatie in de strijd tegen iepziekte. Het heeft een toelating als laag risico middel.

  DutchTrig is een schimmelbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stof Verticillium alboatrum. Het middel wordt via een injectie ingespoten in iepen. De schimmelsporen activeren het afweermechanisme van de iep. Jaarlijks maakt de iep een nieuwe houtlaag aan, wat inhoudt dat het vaccin elk voorjaar moet worden herhaald.

  Bij een meting in 2017 bleek dat in Nederland 99,5% van de behandelde iepen gezond gebleven. In Duitsland bleef 99,7% van de bomen gezond, in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden was dat zelfs 100%.

  DutchTrig is een schimmelbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stof Verticillium alboatrum. Het middel wordt via een injectie ingespoten in iepen.

  Naast de toepassing in Nederland sinds 1992, wordt DutchTrig in de Verenigde Staten (2005), Duitsland (2006), Zweden (2010) en het Verenigd Koninkrijk (2016) ingezet. Vanaf 2017 is het middel ook toegelaten in Denemarken en Noorwegen. Toelatingshouder en distributeur is idverde Bomendienst.

  idverde Bomendienst is bezig met de vernieuwing van de producttoelatingen in Europa, zodat Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen kunnen doorgaan met het toedienen van het biologische vaccin. Na de vernieuwing in Zweden (januari 2021) en Denemarken (juni 2021) volgt nu de vernieuwde toelating in Nederland. „Op 28 juli nam Het Ctgb het besluit dat ook de toelating van Dutchtrig in Nederland opnieuw is goedgekeurd’’, aldus Ron Schraven, Hoofd Boomziekten en Aantastingen, bij idverde Bomendienst.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties