Verstenen of vergroenen tuin wordt niet beïnvloed door coronacrisis

De coronacrisis heeft vorig jaar nauwelijks invloed gehad op het verstenen of vergroenen van particuliere tuinen. Dat blijkt uit onderzoek dat zes studenten van Wageningen University & Research. Zij deden hun onderzoek in opdracht van Stichting Steenbreek.

De afgelopen maanden onderzochten de studenten het effect van COVID-19 op de inrichting van particuliere tuinen. Dit resulteerde in ’Beweegredenen voor particuliere tuininrichting en de invloed van COVID-19: een explorerend onderzoek’. De studenten keken wat de invloed van corona is geweest op de beweegredenen van bewoners om hun tuin wel of niet te vergroenen of juist te verstenen.

verstenen

De studenten verspreidden vragenlijsten en deden literatuuronderzoek. Projectmanager Lisanne Wisman: „We hebben een online vragenlijst verspreid in drie geselecteerde wijken in Wageningen en via sociale media.” De wijken zijn geselecteerd op basis van de versteningskaart van ingenieursbureau Cobra groeninzicht. Het betrof wijken met een relatief hoge of juist lage mate van verstening. De onderzoekers verspreidden flyers in de wijken om respondenten te krijgen. Ook vroegen ze mensen via sociale media om vragenlijsten in te vullen. „We hebben ook respondenten buiten Wageningen en er blijkt geen verschil in de resultaten.”

Bewustzijn

Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste redenen voor een versteende tuin de praktische functionaliteit, sfeer, de beschikbare ruimte en de onderhoudsvriendelijkheid zijn. Voor groene tuinen worden bijvoorbeeld genoemd sfeer, biodiversiteit en plezier. Bijna de helft van de respondenten wil zijn tuin in de toekomst aanpassen. Dat willen ze vooral voor de sfeer, esthetiek en biodiversiteit. De literatuur die de onderzoekers gebruikten wees op een trend richting versteende tuinen. Uit hun eigen bevindingen bleek echter dat het bewustzijn rondom groen juist toeneemt.

„Misschien het meest opmerkelijke resultaat is dat de coronacrisis geen directe invloed op de gesuggereerde vergroeningstrend lijkt te spelen”, zegt Wisman. „Er is geen verschil in tuininrichting waar te nemen tussen 2019 en 2021. Ook tijdens corona is er gemiddeld niet meer versteend of vergroend. Er is een kleine groep mensen die door de crisis meer vrije tijd te besteden heeft en een deel daarvan aan de tuin besteedt. Daarnaast zijn sommige mensen op zoek naar nieuwe hobby’s. Hier ligt dan ook een kans om mensen te enthousiasmeren voor tuinieren en vergroenen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties