Tuin en Landschap nieuws Vertimec tegen epr al in proeffase omstreden

Vertimec tegen epr al in proeffase omstreden

1

Afgelopen week is in een aantal gemeenten een proef gestart met het middel Vertimec om eikenprocessierups te bestrijden. Direct al is er veel kritiek, onder meer van De Vlinderstichting, omdat dit middel veel teveel nevenschade zou veroorzaken door een te langdurige werking.

Vertimec is een middel op basis van de werkzame stof abamectine. Abamectine is een fermentatieproduct van de bodembacterie Streptomyces avermitilis. Het wordt onder meer ingezet tegen insecten en mijten op onder meer sla, tomaten, fruit, groenten en siergewassen. Het wordt ook in mierenlokdozen gebruikt.

Het bedrijf Q-chem heeft toestemming voor een proef gevraagd om het middel te gebruiken tegen de eikenprocessierups. Het Ctgb gaf deze toestemming op een aantal voorwaarden, onder meer een maximum van 2500 bomen.

Het middel wordt ingebracht in boorgaatjes in de stam van de boom. Aan een boorgaatje wordt een zakje met het middel gehangen waarna de sapstroom het meeneemt naar het blad.

Enkele maanden giftig

De kritiek van De Vlinderstichting richt zich vooral op de toepassing door injecties. Volgens de stichting blijft het blad op die manier zeker enkele maanden giftig en gaan alle beestjes die ervan eten eraan dood. Afhankelijk van de periode dat Vertimec actief is kan het volgens De Vlinderstichting ook nog in het stuifmeel terecht komen, waardoor ook de bestuivers doodgaan.

De Vlinderstichting geeft aan ook geen voorstander te zijn van het gebruik van nematoden en XenTari, omdat het geen selectieve middelen zijn. Maar de stichting vindt het gebruik van Vertimec nog veel kwalijker. De stichting heeft dan ook een bezwaarschrift tegen ontheffing voor dit middel ingediend.

Kamervragen

De kritiek van De Vlinderstichting is inmiddels ook opgepikt door de politiek. De Partij voor de Dieren heeft kamervragen gesteld aan minister Schouten van LNV. Kamerlid Wassenberg vraagt de minister onder meer of zij bereid is de proef onmiddellijk te beëindigen en of het experiment niet illegaal is omdat de proef al is begonnen terwijl er nog een bezwaarprocedure tegen loopt.

 

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Arnold Jansen Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Arnold Jansen
Gast
Arnold Jansen

In een tijd dat we ons druk maken over het teruglopen van de biodiversiteit lijkt me dit een niet-verantwoorde aanpak. Dus eerst maar eens bewijzen!