Vertimec tegen epr: ’Behoefte aan een effectief middel’

De proef met het injecteren van het insecticide Vertimec in eiken om de eikenprocessierups te doden, deed direct veel stof opwaaien. De Vlinderstichting tekende protest aan en de Partij voor de Dieren stelde kamervragen. Toch is er volgens directeur-eigenaar Klaas Lusthof van Q-chem wel degelijk reden genoeg om het middel te testen.

„Als je ziet hoeveel er al gedaan wordt tegen de eikenprocessierups en hoe explosief de plaag de afgelopen jaren toch is gegroeid, dan denken wij dat er nog wel behoefte is aan een effectief middel.”

Al langer gebruikt in Spanje

Q-chem raakte in gesprek met de producent van de injectiemethode. Zo kwam Lusthof erachter dat het middel Vertimec al langer in bomen wordt geïnjecteerd in landen als Spanje. „Daar gebruiken ze het onder meer tegen de dennenprocessierups en de rode palmboomkever. We zijn in Spanje gaan kijken en het leek ons interessant om te zien of het ook tegen de eikenprocessierups te gebruiken is.” De proef moet uitwijzen of dat ook het geval is.

De injectiemethode is in Nederland relatief nieuw. Het injecteren van bomen wordt wel toegepast om bomen te ’vaccineren’ tegen iepziekte, maar de injectiemethode is voor geen enkel middel tegen schadelijke insecten toegestaan.

Nevenschade

In het onderzoek zal Q-chem samen met onder meer het Ctgb bekijken of het product voldoet aan alle eisen. Daarbij gaat het om eisen aan mens en milieu en of de voordelen opwegen tegen de nadelen. „We gaan de bomen goed monitoren, kijken wat het effect is, onderzoeken wat de nevenschade is en onderzoeken hoe lang het middel in de boom blijft. Op basis van de ervaringen in Spanje verwachten we dat dat zo’n 2 tot 3 maanden is. Maar een eik is toch net weer anders. Vandaar ook dit onderzoek.”

Niet biologisch

Is Vertimec een biologisch middel omdat de werkzame stof een fermentatieproduct is van bacteriën? Lusthof: „De werkzame stof is niet in water oplosbaar. Je hebt dus een speciale formulering met chemicaliën nodig om het middel te kunnen gebruiken. Ik denk daarom niet dat je het als biologisch zou kunnen bestempelen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties