Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Vertrouwen glastuinbouwondernemers stap terug

  Vertrouwen glastuinbouwondernemers stap terug

  0

  Het vertrouwen dat glastuinbouwondernemers in hun bedrijf hebben is in het tweede kwartaal sterk gedaald: de Agro Vertrouwensindex daalde van 28 punten naar 21 punten. Zowel de huidige stemmingsindex als de index van de verwachtingen voor over 2 à 3 jaar is afgenomen. Het niveau van vertrouwen ligt echter nog wel boven het gemiddelde van de totale land- en tuinbouw.

  Sinds eind 2014 is de stemmingsindex gestaag gestegen. Hier is in het tweede kwartaal van 2017 een einde aan gekomen. De stemmingsindex, die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft, daalde met bijna 7 punten. Er zijn nog altijd meer ondernemers die een positief oordeel hebben dan ondernemers die negatief oordelen. De index blijft hierdoor positief en is, historisch gezien, nog altijd vrij hoog.

  De conjunctuurindex, die ondernemers 12 maanden laat terugkijken, daalde eveneens sterk en is onder nul gedaald. Met name de kosten, opbrengstprijzen, omzet en winst werden sterk negatiever beoordeeld. De ondernemers oordeelden echter positiever over de productieontwikkeling.

  Het vertrouwen dat ondernemers hebben in hun bedrijfssituatie op de middellange termijn is verminderd. Na vier metingen waarbij de index rond de 20 punten schommelde, daalde de index in het tweede kwartaal van 2017 met een kleine zeven punten. Deze daling komt nagenoeg overeen met die van de daling van de stemmingsindex.

  Voor de komende 12 maanden geven de ondernemers geen rooskleurig beeld. Alle indicatoren zijn door de ondernemers negatiever beoordeeld dan een kwartaal geleden. De betreffende index is maar net boven het nulpunt uitgekomen.

  Reageer op dit artikel

  avatar