VBG wil ’grijze’ leerlingen laten kiezen voor groen

De VBG wil verbetering van het imago van groen onderwijs én meer leerlingen aantrekken voor doorstroming in de groene kolom. Juist VBG-scholen kunnen hier een rol van betekenis spelen door hun ’groengrijze’ karakter, door niet oorspronkelijk uit de groensector afkomstige jongeren aan te trekken. Dat was de boodschap van voorzitter Cees de Jong op de algemene ledenvergadering van de Vereniging Buitengewoon Groen (VBG) bij het Vechtdalcollege in Hardenberg.

VBG-scholen zijn brede scholen die naast groen ook andere richtingen aanbieden. Zo’n 40 scholen zijn aangesloten bij de VBG. „Voor alle partijen wordt het meer en meer duidelijk dat we niet op eenzelfde voet kunnen doorgaan en dat een duurzame transitie van de groene sector onontkoombaar is. Juist nu de sector voor een allesbeslissende keuze staat, kunnen wij als vmbo-groen onze toegevoegde waarde duidelijk maken met sterk groen onderwijs. Het is belangrijk onze scholen op de kaart te blijven zetten, bijvoorbeeld als lokale kenniscentra voor groene leefomgeving, leefstijl en gezonde voeding.”

Best interesse in groen

‘Reframing’ van groen onderwijs is belangrijk. Uit onderzoek van Groenpact blijkt dat veel jongeren best interesse hebben in groen, maar niet weten wat de sector te bieden heeft. Ze zijn bovengemiddeld bezig met hun sociale impact op de wereld en willen echt iets bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Als je ze wilt boeien als school moet je ze juist daar op aanspreken.

Nieuw groen verhaal

In diverse workshops werden deelnemers aan de jaarvergadering uitgenodigd op zoek te gaan naar een nieuw groen verhaal over de betekenis van groen onderwijs binnen de grote transities. „Met een nieuw passend groen verhaal kunnen we nieuwe leerlingen aanspreken. Zo kunnen we groeien en meer mensen opleiden voor de groene sector met sterk groen onderwijs”, besloot De Jong zijn betoog.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties