VHG: Besluit rechter zorgt voor onduidelijke situatie

  Deze week zette het Gerechtshof Den Haag een streep door het verbod op professioneel gebruik van chemische middelen bij onkruidbestrijding. Branchevereniging VHG wil nu zo snel mogelijk duidelijkheid over de gevolgen van deze uitspraak.

  „De rechter heeft op 24 november het besluit, waarin het verbod op het professioneel gebruik van chemische middelen bij onkruidbestrijding op verhardingen was opgenomen, ongedaan gemaakt. Dat gebeurde in een zaak, die door Nefyto en Artemis tegen de Staat was aangespannen.”

  Onduidelijk

  Volgens de VHG is het onduidelijk wat er nu moet gaan gebeuren en hoe dit voor de hoveniers- en groenvoorzienersbedrijven in de praktijk gaat uitpakken. „Branchevereniging VHG heeft inmiddels het arrest van de rechtbank gelezen, maar dit is vooral een juridisch verhaal over onder andere hoe de Europese Richtlijn voor duurzaam gebruik van pesticiden uitgelegd moet worden en of een verbod daar dan wel uit had kunnen voortvloeien.”

  De branchevereniging heeft inmiddels contact gelegd met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te kijken hoe deze gerechtelijke uitspraak moet worden gezien en welke stappen het ministerie denkt te gaan nemen. „Naast de chemische onkruidbestrijding bij particulieren en in de openbare ruimte, zijn er ook nog de activiteiten in het kader van de Green Deal Sportvelden, waarbij nu eveneens vraagtekens zijn te zetten over het vervolg. VHG maakt zich er sterk voor zo snel mogelijkheid duidelijkheid voor zijn achterban te bereiken.”

  Nader bestuderen

  Staatssecretaris Van Veldhoven laat in reactie op vragen van Tuin en Landschap weten: „Ik zal het arrest van het gerechtshof nader bestuderen. We willen het gebruik van (schadelijke) gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw beperken om onze gezondheid en het milieu te beschermen.”

  De voorbereidingen voor een eventueel particulier verbod, die de staatssecretaris onlangs aankondigde in een brief aan de Tweede Kamer, gaan gewoon door. Vooralsnog zet het kabinet hierbij echter in op gedragsverandering van de consument via informatiecampagnes in met name tuincentra en bouwmarkten.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Gert van der Linden
  Gert van der Linden
  1 jaar geleden

  Onduidelijkheid ten top!!! De groene sector is inmiddels redelijk gewend geraakt aan het feit dat er geen glyfosaat meer toegepast mag worden. Ondergetekende heeft deze herfst voor 10K geinvesteerd in nieuwe warmwaterapparatuur voor bestrijding. Je moet als (duurzaam) hoveniersbedrijf toch geen schadelijke middelen meer willen gebruiken. Een enorme domper voor vele bedrijven die 100% ingezet hebben op duurzame onkruidbestrijding en tekenend voor de enorme golfbeweging in onze maatschappij waardoor alle vertrouwen in genomen maatregelen m.i. tot het verleden behoren….