Hortipoint VHG en Natuurmonumenten roepen gemeenten op werk te maken van vergroening

  VHG en Natuurmonumenten roepen gemeenten op werk te maken van vergroening

  0

  Natuurmonumenten en VHG roepen gemeenten op om werk te maken van vergroening van hun gebied. De coalitieonderhandelingen bieden veel kansen om vergroening in beleid te vatten. De twee organisaties stelden daarom een manifest op waarmee ze de nieuw gekozen politici handvatten geven om dit te realiseren.

  Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: „Vanuit alle sectoren – overheden, natuurbeschermers, gezondheidsorganisaties, het bedrijfsleven – klinkt de roep om vergroening. Logisch, want vergroening is onmisbaar voor een rooskleurige toekomst van steden en dorpen. Het draagt niet alleen bij aan een fijne leefomgeving, maar maakt een stad ook klimaatbestendiger en zorgt bovendien voor schone lucht.”

  Goede voorbeeld

  Natuurmonumenten en VHG roepen gemeenten ook op om stelling te nemen door bijvoorbeeld alleen projectontwikkeling toe te staan als in de plannen vergroening is gewaarborgd. Gemeenten kunnen bovendien zelf eenvoudig het goede voorbeeld geven door openbaar toegankelijke gebouwen te vergroenen.

  VHG-directeur Egbert Roozen: „Als gemeenten uitstralen dat groen op, aan, in en rondom een gebouw vanzelfsprekend is, zullen anderen dat voorbeeld volgen.” Van den Tweel: „Kennelijk worstelen veel gemeenten niet zozeer met de vraag óf er groen bij moet, maar vooral met de vraag hóe dan.” Om gemeenten te helpen bij het beantwoorden van die vraag gaat het manifest gepaard met een inspiratielijst.

  Inspiratielijst

  De inspiratielijst staat vol mogelijkheden die gemeenten kunnen aangrijpen om hun omgeving te vergroenen. Zo kunnen bewoners en ontwikkelaars gestimuleerd worden door groene daken of geveltuinen te subsidiëren. Ook kunnen gemeenten er voor kiezen om vergunningstrajecten voor vergroeningsmaatregelen te versnellen.

  Ook ANWB, EcoShape, ING, Landal Greenparks, Louis Bolk Instituut, Naturalis, NOC-NSF, NVTL, de Green Deal Groene Daken en Vereniging Stadswerk Nederland ondertekenden het manifest.

  Reageer op dit artikel

  avatar