Hortipoint VHG en VHL starten proef met ‘associate degree’-opleiding

  VHG en VHL starten proef met ‘associate degree’-opleiding

  0

  Hogeschool Van Hall Larenstein en Branchevereniging VHG starten een pilot met een nieuwe deeltijd associate degree-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Deze opleiding is bedoeld voor leerlingen die rechtstreeks vanuit mbo 4 komen.

  Voorheen konden leerlingen alleen instromen in de deeltijd hbo-opleiding als ze enkele jaren in de praktijk hadden gewerkt. In dit nieuwe traject is plaats voor ambitieuze niveau 4-leerlingen die zich binnen de groene sector verder willen ontwikkelen.

  Leerbedrijf

  Het bijzondere aan dit traject is dat de werkplek van de leerlingen een grote rol speelt. Ze voeren namelijk een deel van de praktijkopdrachten binnen het bedrijf uit. Er worden dan ook stevige eisen gesteld aan het leerbedrijf. Leerlingen en bedrijven zijn afkomstig uit het project ‘Excellente scholen – Excellente leerbedrijven’, dat VHG samen met zes mbo-scholen uitvoert.

  Om de samenwerking te bekrachtigen, hebben voorzitter van College van bestuur van Hogeschool Van Hall Larenstein, Peter van Dongen (rechts) en VHG-directeur Egbert Roozen de informatiebijeenkomst geopend.

  Begeleiding

  Hogeschool Van Hall Larenstein zal de deelnemende bedrijven en leerlingen extra begeleiden. Hiermee wordt ervoor gezorgd, dat beide partijen hun rol op een goede manier invullen en dat de combinatie van werken en leren versterkt wordt.

  Met deze pilot worden ambitieuze leerlingen voor de sector behouden, leveren de partijen een bijdrage aan de grote vraag naar middenkaderpersoneel en is weer een succesvolle samenwerking onderwijs-bedrijfsleven van start gegaan. De doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo naar hbo is hiermee een feit.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar