Hortipoint VHG hamert op tegengaan clustering bij aanbestedingen

  VHG hamert op tegengaan clustering bij aanbestedingen

  0

  Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft vrijdag de Actieagenda ‘Beter Aanbesteden’ in ontvangst genomen. In deze agenda staan 23 punten voor aanbestedende diensten en bedrijven om aanbestedingstrajecten te verbeteren. Branchevereniging VHG is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van deze actieagenda.

  De agenda is samengesteld op basis van gesprekken aan regiotafels tussen aanbestedende diensten, inkopers van gemeenten, ondernemers en ondernemersorganisaties zoals VHG en Bouwend Nederland. De staatssecretaris ziet het belang van betere aanbestedingen, blijkt uit een vraaggesprek op Radio 1 naar aanleiding van de aanbieding van de actieagenda: „De kennis over projecten kan beter, de kennis van de regels kan beter. Jaarlijks heeft de overheid meer dan €70 miljard te besteden voor de uitvoering van haar taken. Het Nederlandse bedrijfsleven – groot en klein – zou veel meer moeten kunnen profiteren van die overheidsinvesteringen.”

  Clustering
  VHG heeft bij de totstandkoming vooral de ervaringen van het mkb, gekoppeld aan voorbeelden uit de groene sector, naar voren gebracht. „Het gros van onze leden behoort tot het mkb”, aldus Robert Smid, vice-voorzitter van VHG en deelnemer aan een regiotafel. „We hebben gehamerd op het juist toepassen van de Aanbestedingswet en van de Gids Proportionaliteit. De wet is bedoeld om het mkb te ontlasten, maar gemeenten hanteren vaak scherpere aanbestedingsregels. Ze voegen werkzaamheden onnodig samen tot grotere opdrachten (‘clusteren’) en besteden aan wanneer dat eigenlijk niet nodig is. Dan laten ze een groenbedrijf in concurrentie een offerte maken voor een werk van enkele duizenden euro’s.”

  Punt van ergernis
  De staatssecretaris erkent dat clustering voor veel mkb-bedrijven een punt van ergernis is. Ze haalt daarbij een door VHG aangedragen voorbeeld aan: „Als je een weg aanlegt waarlangs bomen moeten komen, koppel dan die twee onderdelen los en vraag een deskundig wegenbouwer voor het aanleggen van de weg en een professioneel hovenier voor het aanplanten van de bomen. Dan maakt het mkb-bedrijf meer kans om een aanbesteding te winnen.”

  Als de punten uit de Actieagenda ‘Beter Aanbesteden’ goed worden opgepakt, zal dat volgens Robert Smid voor VHG-leden te merken zijn aan betere communicatie met inkopers (bijvoorbeeld tijdens marktdagen), minder clustering en minder tijdrovende offertetrajecten.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar