Tuin en Landschap nieuws VHG luidt de noodklok over PFAS-problematiek

VHG luidt de noodklok over PFAS-problematiek

0

Branchevereniging VHG vraagt in een brief aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu aandacht voor de gevolgen van de PFAS-problematiek voor hoveniers en groenvoorzieners. Volgens VHG stagneert momenteel de afvoer van grond waardoor projecten vertraging oplopen.

VHG pleit in de brief voor een aparte aanpak voor kleine partijen grond binnen het tijdelijk handelingskader. Volgens dit handelingskader, dat tot eind 2020 geldig is, moeten alle partijen grond die worden hergebruikt of afgevoerd, eerst worden gecontroleerd op aanwezigheid van PFAS. Dit zijn stoffen die onder andere voor anti-aanbaklagen in pannen en in regenkleding worden gebruikt.

Omdat hoveniers vaak kleine partijen grond afvoeren (minder dan 10 m3), die elders in dezelfde gemeente zonder nader onderzoek kunnen worden hergebruikt op een locatie met dezelfde bodemkwaliteitsklasse, vraagt VHG om een specifieke benadering van deze partijen grond.

Landelijke demonstratie
VHG steunt ook de landelijke demonstratie die is aangekondigd voor woensdag 30 oktober. Op die dag protesteert de bouw- en grondwereld in Den Haag om aandacht te vragen voor de gevolgen van de stikstofregels en de PFAS-problematiek. Doordat veel projecten stil dreigen te vallen in de bouw- en grondsectoren, kan dit uiteindelijk ook de groensector raken.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar