VHG maakt zich zorgen over uitblijven nieuwe plannen

  VHG maakt zich zorgen over het uitblijven van nieuwe plannen door het demissionaire kabinet. VHG-voorzitter Egbert Roozen spreekt van een „karige begroting voor 2022” die dinsdag tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd.

  „Na de verkiezingen in maart leefden we allemaal met het idee, dat we snel nieuwe plannen moesten maken om investerend de coronacrisis uit te komen. We zijn nu een halfjaar later en die nieuwe plannen blijven uit, terwijl er diverse grote problemen op te lossen zijn,” zo stelt de VHG-voorzitter.

  „Gelukkig komt er geld voor het stimuleren van de woningmarkt en voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar verder moeten we wachten op een concrete aanpak van het dringende stikstofprobleem en een knellende arbeidsmarkt. De ondernemers in de groene sector, en dat geldt eigenlijk in het algemeen voor alle ondernemers in ons land, hebben geen belang bij stilstand. Zij moeten vooruit kunnen met een betrouwbare overheid, die kaders stelt, initiatieven neemt en ondersteunt.”

  Vraag naar personeel

  Roozen benadrukt dat de vraag naar personeel in de groensector groot is. „We willen als branche investeren in aantrekkelijk goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Daarvoor is het nodig dat de lasten op arbeid lager worden. Vakonderwijs voor nieuwe instroom en opleiding voor werkenden en zij-instromers zijn ontzettend belangrijk en daar moet nog meer ruimte voor komen. Ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt verdienen hierbij aandacht.”

  Daarnaast staan ondernemers de komende jaren voor een stevige verduurzamingsopgave. „Daar is hulp van de overheid bij nodig. Gemeenten staan eveneens voor grote uitdagingen, waarbij ook hun investeringsruimte in onder andere groenvoorzieningen op peil moet blijven. Meer dan ooit worden we met onze neus op de feiten gedrukt, dat klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en een gezonde leefomgeving voor een belangrijk deel in de openbare ruimte de oplossing vindt.”

  Minister van Ruimte en Wonen

  Roozen ziet dan ook met smart uit naar een nieuwe minister van Ruimte en Wonen, die hier een regisserende en een faciliterende rol vervult. „Die minister moet wat mij betreft ook extra sturing geven aan het realiseren van levende gebouwen en groen dichtbij de woning. Het wordt tijd dat we uit deze politieke impasse raken. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ook al gaat het economisch nu goed in Nederland en wonen we in een fijn land, we mogen niet achterop raken,” aldus Roozen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties